Pachete duhovnicesti pentru famili nevoiase si nu numai

Campaniile umanitare cunstand in ajutoare materiale catre familiile nevoiase ne-au condus la gandul ca ei nu au nevoie doar de haine si hrana ci mai ales au nevoie sa gasesca ” hrana vie” de la Dumnezeu si toate celelalte li se vor adauga.

Si in colaborare cu Pr Grigore Marchis, Turda, am alcatuit un PACHET DUHOVNICESC… care l-am daruit la mai multe familii din comunitatile cu care am mai tinut legatura si nu numai. Insa am constatat ca aceste pachete sunt foarte folositoare si altor persoane spre a deveni “traitori ai ortodoxiei”


Aceasta este scrisoarea care insoteste pachetul.

Dragi crestini,

Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatal și părtășia Sfântului Duh, sa fie cu voi cu toți!”(II Corinteni 13,13)

Din partea Asociatiei SOS “Sprijin-Ocrotire-Speranta” si a Parohiei Ortodoxe Turda 3 reprezentata de Parintele Grigore Marchis, va trimitem cateva daruri duhovnicesti sfintite. Primiti-le pe toate ca pe niste medicamente pentru suflet si trup care va vor ajuta foarte mult in fiecare zi si in fiecare problema pe care o veti avea. Va rugam sa le folositi pe toate cu mare grija si raspundere asa cum vom explica mai jos pentru a avea ajutor si scapare de la bunul Dumnezeu.

Ar fi bine sa incepeti din data de 19 februarie 2018 odata cu inceputul Postului Sfintelor Pasti. Nu va putem promite rezultate remarcabile pentru ca nu sta in putinta noastra sa facem asta insa va putem garanta ca viata voastra se va schimba in bine si mai bine dupa voia lui Dumnezeu si mai ales dupa stradania pe care o veti arata fiecare dintre voi de a implini invataturile crestine.

Ne rugam Domnului nostru Iisus Hristos si Maicii Sale sa va pazeasca, sa va binecuvanteze si sa va lumineze sufletele.

1) Anafura este prescura sfintita din care s-au savarsit pomenirile la Sfanta Liturghie. Sa luam in fiecare dimineata, pe nemancate, cate o bucatica, dupa ce am rostit macar rugaciunea Tatal Nostru si am facut o sfanta cruce.

2) Apa sfintita (aghiazma mica) (turnati continutul din sticla de 0,5 l intr-o sticla curata mai mare de 2 sau 5 l ca sa va ajunga tot anul si mai completati/umpleti cu apa curata si acum si peste cateva luni daca trebuie) – sa bem cate o inghititura in fiecare dimineata, imediat dupa anafura sau separat. Putem stropi cu ea (punand putin intr-o farfurie si folosind o creanga de busuioc) prin casa si curte si animalele macar o data pe luna sau la nevoie spunand sau cantand troparul Sfintei Cruci “Mantuieste Doamne poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta dreptcredinciosilor crestini asupra potrivnicului daruieste si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau”. Alte utilizari folositoare gasim in cartea trimisa “ Cele 3 mistere vizibile …”.

3) Mir (untdelemn sfintit) – sa ne ungem fruntea si dosul mainilor in semnul crucii spunand rugaciunea ” Ajutor de la Domnul, Cel ce a facut cerul si pamantul”. Dupa ce se goleste de jumatate putem reumple sticluta cu ulei de gatit si sa amestecam..

4) Crucea, indiferent de materialul din care este facuta (plastic, lemn, metal, aur) este simbolul credintei crestine si este singura paza pe care omul o are impotriva diavolului. Sa purtam toti o cruciulita la gat si sa ne insemnam corect si cu mare nadejde cu semnul Sfintei Cruci pe corp de cat mai multe ori pe zi rostind “ Doamne ajuta-ma” sau “Doamne pazeste-ma” sau “Doamne miluieste-ma”. Oricand vedem vreun pericol sau avem vreo teama sau spaima facem cruce si spunem aceste scurte rugaciuni dar foarte puternice. Semnul crucii se face corect astfel : Tinem impreunate primele 3 degete de la mana dreapta si celelalte 2 indoite in palma si ne insemnam intai pe frunte “ In numele Tatalui..” apoi pe piept “..si Fiului..” apoi pe umarul drept si pe cel stang “..si Sfantului Duh, acum si pururea si in veci vecilor, Amin”

5) Rugaciunea – este scara spre cer si modul de a vorbi cu Dumnezeu. Omul nu poate trai fara sa comunice cu cei din jur. Dumnezeu vine si locuieste in sufletul nostru doar daca noi il chemam si ii vorbim prin rugaciune si il ascultam cand ne vorbeste sau ne cearta prin glasul constiintei. Fara voia noastra nu intra in sufletul nostru, nici in viata noastra. NU ne lumineaza, nu ne da intelepciune, nu ne mantuieste. Si pentru ca “Dumnezeu este iubire”, El ramane toata viata si bate la usa noastra si ne roaga sa-L primim, sa-L bagam in seama si sa ajungem sa-L iubim. Sa ne lasam moale de tot in voia Lui ca sa ne usuram viata. Dar noi ne incapatanam sa rezolvam zilnic multe treburi de unii singuri fara sa-I cerem ajutorul, fara sa primim rezolvarea pe care El ne-o da dupa cum stie ca ne este cel mai bine.

Ca sa ne intarim in credinta si in nadejde trebuie sa incepem sa rostim zilnic macar rugaciunile de dimineata, de seara si dinainte si de dupa masa. Le gasim in cartea de rugaciuni si dureaza in jur de 15 minute dimineata si seara. Sa rostim rugaciunea in fata unei icoane si cu lumanarea aprinsa. Cu timpul le vom invata pe de rost. La inceput le vom citi ca pe o poezie, mai apoi vom incepe sa intelegem cuvintele si dupa o vreme vom simti ca rostim rugaciunea din suflet, asa cu o usoara durere in piept. Si asa incet, incet intram in comuniune cu Dumnezeu Tatal, cu Iisus fiul care a murit pe cruce pentru pacatele noastre dar a Inviat a 3-a zi si s-a inaltat la cer ca sa se pogoare Duhul Sfant, Mangaietorul. Ei sunt Sfanta Treime cea de o Fiinta si Nedespartita.

Este de mare folos sa rostim zilnic, cat mai des Rugaciunea Inimii “ Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”. Ne pazeste de rele, de ispitele diavolului, de gandurile cele pacatoase, ne uneste cu Hristos.

Este deasemenea folositor sa facem metanii zilnic pentru a avea sanatate trupeasca si sufleteasca. Putem incepe cu 5-10 metanii pe zi si sa crestem numarul lor treptat atat cat putem. Este bine sa rostim rugaciunea inimii de mai sus dupa fiecare metanie si sa facem semnul crucii. Metania este medicament pentru dureri de cap, dureri de oase, incheieturi si articulatii, dureri de spate si coloana si multe altele. Metania se face corect astfel: din pozitia verticala ne aplecam indoind genunchii la piept, punem mainile si genunchii pe podea si ne aplecam corpul pana cand fruntea atinge podeaua, dupa care ne impingem in maini si ne ridicam drept in picioare.

Apoi vom incepe sa ne rugam si sa cinstim pe Maica Domnului, singura dintre oameni care sta de-a dreapta Fiului si se roaga pentru noi toti si ne aduce mare mangaiere. Sa citim “Paraclisul Maicii Domnului” din cartea de rugaciuni in fiecare vineri sau cand putem sau la orice necaz sau intristare si vom afla mare usurare. Sa rostim zilnic din cand in cand “ Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi”

Sa cinstim pe Sfintii Parinti si sa tinem sarbatorile de praznuire mergand la biserica sau daca nu putem, sa zicem in acea zi de cateva ori rugaciunea “ Sfinte….. (numele) ….miluieste-ma cu rugaciunile tale”

Putem sa citim “Psaltirea lui David” in fiecare zi, cativa psalmi sau o catisma avand mare folos pentru ca s-a demonstrat chiar si stiintific faptul ca psalmii au efect vindecator in multe boli trupesti si sufletesti

Este important sa ne binecuvantam copiii dimineata si seara facand semnul crucii pe crestetul lor si spunand in gand “ Dumnezeu sa te binecuvanteze cu darurile si harurile Sale si Sfantul (al carui nume il poarta) sa te calauzeasca pe calea dreapta cu spor de intelepciune, credinta si fapte bune”. Binecuvantarea parintilor are mare influienta asupra copiilor la fel si blestemul. Deci sa avem mare grija ce ganduri si vorbe le adresam, chiar si la suparare.

6) Mersul la biserica. Trebuie sa mergem la biserica in fiecare zi de duminica si sarbatoare. In cadrul Sfintei Liturghii se fac rugaciuni pentru noi toti, se petrec Taine mai presus de intelegerea noastra la care putem fi partasi numai prin prezenta noastra acolo. Coboara cerul pe pamant si ingerii inconjoara altarul unde se petrece minunea preschimbarii painii si a vinului in Trupul si Sangele Mantuitorului Iisus Hristos prezent in Sfanta Impartasanie. Daca nu putem merge la biserica sa ascultam Liturghia la radio sau TV sau sa o citim.

7) Postul. Sa tinem post miercurea si vinerea si cele 4 posturi mari de peste an atat cat putem. Postul ne da sanatate, ne intareste trupeste si sufleteste si ne ajuta sa luptam cu poftele trupului.

8) Sfanta Taina a Spovedaniei si Impartasaniei. Incepand sa facem incet si cate putin apoi tot mai multe din cele prezentate mai sus ne curatam intai trupul, apoi mintea de rele si pacate. Ca sa ajungem sa intelegem ca tot ce am gresit in viata cu gandul, cu vorba si cu fapta se ascunde in suflet, il incarca, il ingreuneaza si il intuneca. Si asa intunecat, sufetul imbolnaveste trupul. Si nu mai putem fi buni, blanzi, drepti pentru ca pune vrajmasul diavol mana pe suflet si devine stapan. Ca sa putem curati haina sufletului si sa ne insanatosim trebuie sa intelegem ca am gresit, sa ne para rau ca L-am suparat si L-am alungat pe Dumnezeu si sa ne cerem iertare prin spovedanie la preotul duhovnic. Ca apoi sa primim inapoi pe Hristos prin Sfanta Impartasanie si sa ne luminam, sa se usureze viata noastra. Mai multe puteti citi in brosura “ Mesajul si stradania Pr Arsenie Boca pentru romani”

9) Alte carti duhovnicesti – sa citim cate putin din alte carti duhovnicesti ca sa intelegem mai multe despre ce avem de castigat traind o viata crestina. Copiii si tinerii au cartea lor de rugaciuni si invataturi crestine. Sa citim seara cate o pilda din cartea “Pilde si povestiri crestine” din care sa invatam cum sa devenim buni, blanzi, drepti, milostivi, adica sa invatam sa iubim pe aproapele nostru ca pe noi insine.

Bunul Dumnezeu sa va intareasca in credinta, in nadejde, in dragoste si sa va lumineze viata.

Cand aveti necazuri sau probleme grave ne puteti contacta si vom incerca sa va ajutam pe cat ne sta in putinta, asa de la distanta.

Nadejdea noastra este Tatal, Scaparea noastra este Fiul, Acoperamantul nostru este Duhul Sfant, Treime Sfanta marire Tie. Amin.

Nicoleta Rusu
Presedinte Asociatia SOS E-mail: office@pro-romanesc.ro
Tel. 0784-212682 Web : www.sos.pro-romanesc.ro,