Inchinăm Măicuței Domnului această prezentare a câtorva din icoanele făcătoare de minuni din România. Este editata sub formă de broșură A5 cu 96 pag.
Este de folos să cunoastem istoria și mărturiile despre minunile icoanelor Maicii Domnului pentru a ne întări în credintă, în nădejde și în dragoste.
Descarcati AICI brosura color in format A5 pdf.
CUPRINS
1. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Socola, Iași …………… 4
2. Icoana Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu, Prahova..11
3. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Rarău, Suceava ………….17
4. Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamț …..24
5. Icoana Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos, Grecia…..29
6. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni, Neamț ………..40
7. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, Cluj ………….. 42
8. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia, Maramureș……….. 51
9. Icoana Maicii Domnului de la Biserica Madona Dudu Craiova, Dolj ….57
10. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, Iași ………… 62
11. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, Vâlcea …. 67
12. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nămăiești, Argeș ……… 75
13. Alte 13 icoane ale Maicii Domnului făcătoare de minuni …………79
14. Pricesne închinate Maicii Domnului …………………………..94
PREFAȚĂ
Sinodul al III-lea Ecumenic de la Efes (431) este cel care a dat impuls răspândirii deosebite a cinstirii Maicii Domnului, Theotokos, “Născătoarea de Dumnezeu” în Biserică. Un alt sinod ecumenic, al Vll-lea, de la Niceea (787) a avut însă, o mare influență asupra dezvoltării cultului cinstirii icoanelor, în general, și a icoanelor Maicii Domnului, în special.
Arhim. Teofil Paraian explică “Maica Domnului, ea însăși este Sfântă a sfinților, Sfântă mai înaltă decât toți sfinții. La măsurile Maicii Domnului nu există niciun sfânt. Noi așa o cinstim pe Maica Domnului ca pe cea mai înaltă dintre toți sfinții, ca pe cea mai aleasă, ca pe aceea ce este unică în lumea aceasta. Dacă ea a fost închipuită de Sfânta Sfintelor, de încăperea aceea din Templul din Ierusalim în care nu putea să intre decât o dată pe an singur arhiereul, atunci este ea însăși Sfântă a Sfintelor”.
Psalmistul David spune: „Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi” (Psalm 67; 36), ceea ce înseamnă că Dumnezeu lucrează și trimite Duhul Său cel Sfânt prin oameni aleși și sfinți, prin cei ce au înțeles să se facă prieteni și casnici ai Săi, cu atât mai mult prin Maica Domnului, care a devenit scara pe care a coborât la noi Hristos Domnul.
Prin ascultarea, smerenia și viața sfântă pe care a avut-o Maica Domnului s-a învrednicit, mai presus de oricine, de a sta de-a dreapta Fiului lui Dumnezeu, iar rugăciunile ei întotdeauna sunt ascultate și, astfel, minunea este posibilă. În Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, în Icosul al 8-lea, se spune: „Cere, o Maica mea, că nu Mă voi întoarce dinspre tine, ci voi îndeplini cererile tale…”. Maica Domnului face posibilă orice minune pentru cei ce se roagă ei cu credință și o recunosc de mamă și Născătoare de Dumnezeu. În Acatistul Maicii Domnului, în Condacul al 2-lea, citim: „Văd izvoare de minuni revărsându-se de la sfânta ta icoană, Născătoare de Dumnezeu, asupra celor care în genunchi stau și cu credință se roagă ție…”.
Astfel, icoanele devin „făcătoare de minuni”. Toate icoanele Maicii Domnului din orice biserică sau din casele noastre sunt grabnic ajutătoare și “făcătoare de minuni”, după cum fiecare dintre noi se roagă, cinstește cu evlavie și ascultă pe Maica Domnului care ne învață un singur lucru: „Faceţi ceea ce vă va spune El” (Ioan 2,5). Deci Măicuța Domnului ne cere să ascultăm și să împlinim învățăturile Mântuitorului Hristos, Fiul Său, Cel Unul Născut.
Pe de altă parte Domnul Iisus Hristos ne încredințează că „… fericiți sunt și cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc” (Luca 11, 28).. Și dacă se întâmplă să nu se fi rezolvat cererile noastre, înseamnă că ne este mai de folos pentru mântuire să rămânem într-u acele neputințe sau necazuri și să ne intărim în răbdare, nădejde și credință.