Brosura „Din invataturile Parintelui Arsenie Boca pentru romani – COLECTIE DE SCRIERI SI MARTURII”

Asociația SOS  “Sprijin-Ocrotire-Speranță” în colaborare cu Părintele  Grigore  MARCHIȘ am pregătit o broșură A5 a/n cu 96 pag „Din învățăturile Părintelui Arsenie Boca pentru români - COLECȚIE DE SCRIERI SI MĂRTURII”.

Vizualizați și descărcați broșura 

NOTĂ ASUPRA EDIȚIEI

În 28 noiembrie 2019 se împlinesc 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca. Sinodul Mitropoliei Ardealului a finalizat dosarul pentru canonizarea Părintelui Arsenie și a înaintat în septembrie 2019, propunerea de canonizare către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care urmează să ia o decizie.

Pr. Ierod. Ieronim Coldea ne mărturisește că „Părintele Arsenie nu era mulţumit dacă te duceai şi nu făceai ce-ţi spune. Spunea aşa: „Eu, dacă veniţi la mine şi stau de vorbă cu voi, atunci ce vă spun eu aş vrea să şi faceţi. Eu nu am timp de pierdut. Dacă stau de vorbă cu voi vreau să se simtă ceva. Veniţi la mine, apoi mergeţi acasă şi lumea nu ştie că aţi fost la mine. Vreau să spună lumea: omul ăsta nu mai e ca până ieri”. „M-am săturat să tot aprind lumânările şi iar să cadă, iar le aprind şi iar cad”.

Cartea de față încearcă să cuprindă câteva învățături folositoare pe calea mântuirii transmise prin viu grai sau scrise de Părintele Arsenie preluate dintr-o serie de cărţi.
Viața mea s-a schimbat după pelerinajul la Mănăstirea Prislop din a doua zi de Paști 2012 când am simțit „lumină și bucurie„ în suflet. Și, de atunci, am început o continuă și neobosită căutare și împlinire a rostului vieții pe pământ spre mântuire, pe care dragul nostru Părinte Arsenie îl descoperă tuturor prin învățăturile sale, mijlocind către Dumnezeu pentru noi
Nicoleta Rusu, Președinte Asociația SOS

1.1.  CUVÂNT ÎNAINTE

Fragment din cartea - Arsenie Boca, Fericirea de a cunoaşte calea, ed. Credinţa Strămoşească, 2006.

Găsiţi aici o seamă de cuvinte, răspuns la atâtea lacrimi... şi unele şi altele se adunau la măsuţa Sfintei Spovedanii, unde mila lui Dumnezeu strălucea în ele, ca soarele în picurii de rouă.

Strălucirile acelea, prinse din lacrimi, împreuna le dăm - Părinte şi părinţi – învăţături din vreme urmaşilor, în neam şi în neam, ca să nu mai orbecăiască şi ei în noaptea neştiinţei şi a lipsei de sfat, de unde vin toate relele, care chinuiesc pe oameni, întunecă vremile şi cruntă pământul.

Este şi o cale mai senină: trăirea învăţăturii creştine în toată adâncimea ei şi în toată sinceritatea noastră. Asta e singura cale sigură, asta e Cărarea.

Dăruită cu părinteasca iubire tuturor cititorilor şi ostenitorilor.”

Arsenie Boca

 

  • ÎN LOC DE INTRODUCERE

 

„De la început e bine să plecăm cu câteva lucruri ştiute şi anume că: toţi oamenii, fără deosebire, suntem în acelaşi timp şi fiii oamenilor şi fiii lui Dumnezeu (Ioan I, 12-13).

Adică, după trup suntem făpturi pământeşti, iar după duh făpturi cereşti, care însa petrecem vremelnic în corturi pământeşti (II Corinteni 5, 1). De la Dumnezeu ieşim (I Ioan 5, 19), petrecem pe pământ o vreme şi iarăşi la Dumnezeu ne întoarcem. Fericit cine se întoarce s-ajungă iar Acasă, rotunjind ocolul. Aceasta e cărarea.

Unii însa nu se mai întorc... Sunt cei ce ascultă de o vrajă vrăjmaşă, care îi scoate din cale şi-i încâlceşte în lume cu pofte pieritoare. Vraja aceea, a păcatului, cu vremea le slăbeşte mintea şi de aşa fel le-o întoarce, încât ajung să zică răului bine, şi binelui rău (Isaia 5,20), şi nu mai vor să se întoarcă. Vremea li se gată, puterea li se stinge şi aşa îi prinde noaptea (Ioan 9,4) - moartea - rămaşi rătăciţi de Dumnezeu şi neîntorşi Acasă.

Acesta este omul cel căzut între tâlhari, pe când se pogora din Ierusalim în Ierihon (Luca 10,30), adică Adam căzut din Rai în lumea aceasta, cu toţi urmaşii lui. Pentru el s-a pogorât din ceruri Samarineanul milostiv. El ne-a făcut datori să ştim: ce suntem, cine ni-s Părinţii, de unde venim, ce-i cu noi pe aici, cum să ne purtăm într-o lume cu viclene primejdii, cine ne cheamă Acasă şi cine ne întinde momeli?

Că de la cârma minții atârnă încotro pornim şi unde să ajungem.”
Arsenie Boca

CUPRINS

pag
CAPITOLUL 1 – INTRODUCERE  

1.1. ÎNAINTE

1.2. ÎN LOC DE INTRODUCERE

1.3. AUTOBIOGRAFIE

1.4. VIAȚA ȘI ACTIVITATEA PR. ARSENIE BOCA

CAPITOLUL II - MĂRTURII DESPRE PR. ARSENIE BOCA

2.1. Mărturie de suflet a Maicii Stareţe a Mănăstirii Bic, jud Sălaj

2.2. MĂRTURII DIN ȚARA FĂGĂRAȘULUI

2.3. NOI MĂRTURII DESPRE PĂRINTELE ARSENIE

CAPITOLUL III - DIN SCRIERILE PĂRINTELUI ARSENIE

3.1. DESPRE CĂSĂTORIE ȘI VIAȚA DE FAMILIE

3.2. DESPRE NECAZURILE OAMENILOR

3.3. DESPRE LUPTA ȘI PIEDICILE DIN CALEA MÂNTUIRII

3.4. DESPRE RĂZBOAIE ȘI ÎNȚELEPCIUNEA OMENEASCĂ

3.5. DESPRE MĂRTURISIREA ȘI ISPĂȘIREA PĂCATELOR

3.6. DESPRE MĂSURA DARULUI - TALANTULUI DE SUS

3.7 NEVOINŢELE DESĂVÂRŞIRII

3.8 DESPRE GÂNDURI ŞI VICLENIILE LOR

3.9 DESPRE DUMNEZEU ŞI OM SAU RAŢIUNE ŞI CREDINŢĂ

3.10 CELE MAI FRUMOASE CUVINTE ALE PĂRINTELUI ARSENIE BOCA EXPLICATE DE PĂRINTELE TEOFIL PĂRĂIAN

3.11 RUGĂCIUNI PRIMITE DE LA PĂRINTELE ARSENIE BOCA

 

2

3

3

7

 

 

10

19

34

 

 

48

55

61

68

71

76

79

80

83

86

94